Het gebruik van nieuwe 'kleuren' licht in optische netwerken opent mogelijkheden voor een sterke uitbreiding van de transportcapaciteit. Dit is een ontdekking waar lang naar is uitgezien.
De werkelijke doorbraak zit in het demonstreren dat de verschillende frequenties aan het eind van een glasvezelkabel ook weer van elkaar gescheiden kunnen worden zonder dat er iets van de informatie die zij vervoeren verloren gaat.
De nu gangbare optische netwerken gebruiken lichtfrequenties in de Gigahertz-range. Met deze doorbraak is het mogelijk daarnaast frequenties in de Terahertz-range, het frequentiegebied tussen infrarood licht en de microgolven die bijvoorbeeld ook in de magnetron worden gebruikt.
Onderzoekers van de Universiteit van Pittsburgh en van de Japanse universiteit van Tsukuba melden hun succes in het prestigieuze wetenschappelijk vakblad Nature Photonics. Volgens onderzoeksleider Hrvoje Petek is dit een mijlpaal waar lang aan is gewerkt.. Ze creëerden een kristal dat de frequenties in het Terahertz deel van het spectrum kan scheiden. Met de methoden die ze hebben gebruikt, is het volgens Petek mogelijk ook het het Petahertz-gebied in te zetten.
Bron: Automatiseringgids
Auteur: Thijs Doorenbosch